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Wednesday, April 30, 2014

Lately...


We just came back from a very relaxing vacation in the beautiful Beaujolais wine region in France. With all of our spa-visiting, wine-tasting and going to bed at 11 pm, it felt more like we were in our sixties than in our twenties but it felt so good to just take things easy and unwind for a few days.
 We visited the beautiful Annecy, we went to the Fete des Crus and we slept two nights in this beautiful bed and breakfast in the middle of the vineyards. I usually don't like isolation, I'm a city girl at heart, I can walk alone in the city at night but the pitch darkness and the rustling sounds of the countryside after dark actually terrify me, but I loved staying in this secluded paradise for a few days. We had no internet and while at first I felt a little frustrated it turned out to be a great opportunity to read a lot and simply unwind and live at a slower pace.


Siamo appena tornati da una vacanza molto rilassante nella bellissima regione del Beaujolais in Francia. Devo ammettere che fra le terme, le degustazioni di vini e il fatto che andavamo a dormire alle undici tutte le sere, sembravamo più dei sessantenni che dei ventenni, ma ogni tanto fa bene prendere le cose con un po' più di calma. 
Abbiamo visitato Annecy, siamo andati alla Fete des Crus, e abbiamo dormito per due notti qui.
Normalmente non amo l'isolamento, sono fondamentalmente una bestia di città, non ho problemi a girare di notte in città ma l'oscurità totale e i suoni inquietanti della campagna dopo il tramonto mi terrorizzano, eppure è stato piacevole ritirarsi in questo paradiso sperso nei vigneti per qualche giorno. Non avevamo internet, e se all'inizio non ero molto contenta della cosa, si è rivelato un ottimo modo per staccare e per leggere di più (visto che in genere mi lamento che non ho mai tempo per leggere). 


We had dinner on the first night with the lovely owners of the bed and breakfast, and it was a great way to practice my french and learn a lot about the region, the wine production and the beautfiul building we were sleeping in, which used to be an abbandoned stone barn that the owners bought and renovated, turning it into a cozy and eco-friendly hotel. We had a long and interesting conversation over dinner that gave me a better understanding of how everything is connected and intertwined in agriculture, and how difficult it is to impact the environment as little as possible and to control the effects of every choice. For instance, the pesticides used in conventional vine growing are causing the insects to die out, so there are always fewer bees and since bees are involved in the production of honey and have a very important role in other plantations (anything with flowers), this is causing problems for other farmers. Yet growing vines organically requires the vineyards to be smaller and it is often not attainable economically for farmers in the area. Everything is connected, and what can be a positive innovation on one side can cause problems on the other...but as far as I could tell (with my now embarassing french skills) there is an interest in trying to find solutions and positive innovations that take in consideration both the economical and the ecological needs of the region and of the people involved.
I would definitely recommend the Combe Chaudaire to anyone visiting the area.

La prima sera abbiamo cenato con i gentilissimi proprietari ed è stata un'ottima occasione per riprendere un po' il francese e per imparare molto sulla regione, sulla produzione del vino e sul bellissimo edificio nel quale eravamo alloggiati: un fienile in pietra dei primi del secolo scorso che i proprietari hanno comprato e rinnovato trasformandolo in un accogliente bed and breakfast ecosostenibile.
La lunga conversazione a cena mi ha fatto capire più a fondo quanto tutto sia collegato nel mondo dell'agricoltura e quanto ogni scelta in un settore rischi di impattare altri ambiti. Ad esempio, i pesticidi usati nella coltivazione convezionale della vite stanno uccidendo man mano la fauna degli insetti della zona, il che porta, essendoci sempre meno api, ad effetti negativi sia per la produzione del miele che per altre tipologie di coltivazioni. Eppure la produzione del vino con metodi biologici richiede che le vigne siano di estensione molto più ristretta, e spesso non è sostenibile economicamente per i contadini della zona. Da quello che il mio ormai imbarazzante francese ha potuto capire, c'è però sempre più interesse a cercare delle soluzioni e delle innovazioni che possano beneficiare tutti, tenendo conto dei bisogni sia dell'economia che dell'ecosistema della zona.
Consiglio vivamente la Combe Chaudaire a chiunque intenda visitare la zona.

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